Zárlat Tennessee-ben (3/1)

Egyedül és értetlenül indulnak aztán horgászni, párhuzamosan közlekednek haladva egymás mellett a víz felé. Apus emlékezik nyilván, Frankie még remél és Johnny megvan, míg oda nem érkeznek.

A háttér lehetne mesés, mint gyerekszobában a falvédő, óriási, galóca formájú, pöttyös kalapú gombákkal, egymásra mosolygó erdei álatokkal és éles színekkel giccses kissé, amelytől a legtompább képzeletet is elönti a vér, de elvásta már az előzmény, úgyhogy felfeslett és rongyos csupán, meg fakó is, így nem látni messze… Vadkacsa persze röppen, de az is csak úgy, mintha valaki ráunt volna a tetemére és kihajítaná most a sásból. Énekesmadár ülhet még a beszakadt fahíd korlátján berekedve, üvegszemmel, akárha kipreparálta volna az iménti jelenet.

Apus zsebéből herfli kerül elő és lógó nyelvű, elfűzött bakancsával kezd ritmust erőltetni a folyópartra, mely minden toppantásra nagyobb közönnyel porzik föl, mint egy öreg szőnyeg a padláson. A por nem mozdul apusnak közeléből, akár valami elvont, egyszeri molnárlegényen a liszt, úgy fakítja kékszín, kantáros pantallóját: finoman szál e szürkeség, úgy hinti magát, hogy lehetne cement. Csontfehér ingjének ráncaiba gyarapodik kedvére, de a verejtéktől elsárgult gallérhoz mohóbban ragaszkodik vígan mocskolva tovább. Hangsúlyozza az arc barázdáit is, kiváltképpen a hegeket, akárha durván, rosszindulattal sminkelve űzne gúnyt Apusból a helyzet. Ő pedig azt fújja ütődött harmonikáján, kísérve magát a háttérnek e tompa tónusában, hogy Hatalmas néger, éjfekete,

úgy hiszi a mennybe

villamos viszi be.

Villanyossal néger

nem jutsz te oda,

elszabadulsz, hidd el,

az Úristen szabadít fel,

villamossal néger,

nem jutsz sehova!

Bújik a bokszos

a kazal mögé,

ujja a ravaszon,

szeme a malacon,

dördül a puska,

golyó süvít,

a jószágnak mohón

neki esik, friss hús…!

 

Hányódtam volt

a kertek alatt,

feketekígyó a

sarkamba mart.

Hej, nevetve

fordultam visszafelé:

– Harapj csak újra,

te aljas, ne félj!

Kacagva néztem

a hátam mögé:

– Harapj, te aljas,

tőlem ne félj,

marj belém újra,

tőlem ne félj!

 

 

Vélemény, hozzászólás?