“Ügyetlen” milliárdok

Két kis idegborzoló cikk ma is az Indexen, kávé helyett. (Nem mintha az Indexet annyira szeretnénk, no de azért…!)

Első tétel: “A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januártól 2008 augusztusig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak.”

Ez bizony nem szép. Nem kis summákkal dobálódzunk, ha a csalás bebizonyosodik, akkor aztán tényleg jogos az irgum-burgum.

Második tétel: “Csak elment 90 milliárd minisztériumi bevásárlásra.”

A cikk szép kis grafikonon mutatja, hogy a KIM több, mint 5 milliárd (!), az NFM több, mint 10 milliárd (!), az Emmi több , mint 20 milliárd (!) forintot költött informatikai beruházásokra.

Ez aztán nem kis pénz. Jó lenne tudni, hogy milyen tételekre, milyen felosztásban költötte el ezt a csillagászati összeget államapparátusunk. Teljesen más szinten igazolható ugyanis egy informatikai beszerzés eszköz- vagy munkaköltsége. Közismert, hogy szerte a világon az informatikai fejlesztések költségvetése a legképlékenyebb. Ha veszek egy autót, egy mobiltelefont vagy egy laptopot, akkor a piaci ár sokszorosát elég nehéz indokolni (lásd kakaóbiztos billentyűzet). De mennyibe kerül egy állami ügyfélkapu projekt, egy mobil eszközökről elérhető adatbázis vagy egy szakmai célú tudástár fejlesztése? Engem, ha nagykutya lennék, és vaj lehetne a fülem mögött, nem is érdekelne más, csak az informatika.

A bejegyzés kategóriája: Archívum
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!