Egyszemélyes íróiskola

finlay_muse_templePróza szeminárium! Egyszemélyes, személyre szabott kreatív írás szeminárium Prágai Tamás József Attila-díjas író, irodalomtörténész, szerkesztő vezetésével.

Egyszemélyes online konzultációk és írásbeli feladatok.

A szeminárium 12 konzultációból áll. A konzultációk elméleti és gyakorlati részből állnak. Az elmélet a prózaírás praktikus, a saját gyakorlatban használható kérdéseit taglalja szakirodalom és konkrét példák alapján. Minden alkalommal megbeszélünk egy előre meghatározott témakört és egy „kötelező olvasmányt” előre adott szempontrendszer alapján.

A gyakorlat egy kötelező írásbeli feladat megoldását és megbeszélését jelenti. A próza szeminárium fókuszában a novella és rövidebb prózai műfajok állnak. A résztvevő alkalomról alkalomra egy-egy, a tematikához kapcsolódó szövegíró feladatot old meg. A létrehozott szöveget elemezzük és értékeljük.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Íróiskola | Címke: , | Szóljon hozzá most!

Fidibuszok I.

Vannak jegyzetek, amelyek sehova se kívánkoznak.

Nem érdektelenségük miatt: ilyen a természetük:)

Ezeket gyűjtöm össze, és adom közre Fidibuszok címen a Prágai Udvarkert oldalon.

Kategória: Általános gazdálkodás, Archívum | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Bor és irodalom

Tegnap tartottam egy előadást a fenti címen a Magyar Írószövetség íróiskolájában. A prezentációt megosztom, másokat is érdekelhet. A Prezi.com egy egészen remek oldal, ajánlom!

A Bor és irodalom prezentáció elérhető itt.

Kategória: Archívum, Íróiskola | Címke: | Szóljon hozzá most!

Állampolgársági engedelmességi nyilatkozat

Végh Attilával közös performanszunk az Ambrooziában.

Állampolgársági engedelmességi nyilatkozat

 

Én, alulírott. Elhallgatom, amit mondok.

A szavakat

elnyelem, fojtom torokba. Megszokom: minden szó

helyett nyelés.

A művészet halott.

A költészet halott.

A vers halott.

A dal halott.

 

Tovább, katt ide!

Kategória: Archívum | 1 hozzászólás

Félszerzetek

Amiből egyre kevesebb van, az az idő.
Mert rohanunk: mindegy, hová – nehezen határozzuk el, hogy részt vegyünk még ebben vagy amabban. A főnökünk is egyre többet követel, lehet, hogy még kevesebb pénzért – neki is, nekünk is még többet kell teljesítenünk, hogy az a kevés is meglegyen. Mire szánjuk, mire használjuk el azt a kevés, még meglevő időt, azt a kis ránk száradt maradékot? Ez a legnagyobb, legjelentősebb kérdéssé nőtte ki magát mára. Mert nem mindegy, hogy azt a keveset hogy tékozoljuk el. Ebben érezzük, ebben a tékozlásban, hogy: ember maradtunk, ez a kis tékozlás még a miénk. És nincs nyomasztóbb, mint hogy egyre kevesebb tékozolni valónk maradt.

(Nem a pénz kevés: mert az idő pénz. Több munkát, másodállást, házi feladatot, kiegészítő tevékenységet vállalunk. Időfaló aktakupacot, excel táblát, dokumentumot, javítást, kalkulációt, projekttervet. Fenn akarjuk tartani a korábbi látszatát: azt, hogy ugyanúgy megy, mint azelőtt. De az idő kiszalad a markunkból, ujjaink közül a tengerpart fövenyhomokja.)

Nincs más, mint hogy: ki kell, és ki lehet lépni. Első lépés: kilépni a közművek alól. A legfájóbb: az elektromosság, de hamarosan felismered, hogy számodra melyek a legfájóbb veszteségek. Számomra nem a világítás, hanem az internet, a kommunikáció hiánya. Hol van a közelben net-kávéház? Hol van számítógép? Aztán: melyek a mellőzhetetlen konyhai gépek? Létezik automata mosógép nélkül nagymosás? Lehet áramot fejleszteni – közmű nélkül? Új perspektívát nyitunk a fenntarthatóság felé, ha végiggondoljuk közművekről leválasztott otthonunk jövőjét.

Ott van a víz. A napi vízfogyasztás az USA-ban csaknem napi hatszáz, Németországban csaknem napi 220, Angliában napi 150 liter a Data 360 adatai szerint. Etiópia, Haiti, Mozambik, Uganda – napi néhány liter. Hol van a közeledben víz közmű (artézi kút)? Lehet, hogy számodra is elég napi húsz liter, ami reggelente két marmonkannával elhozható a közkútról? Milyen egyéb vízforrásaid vannak (ciszterna, esővíz, kerti kút)? Ezek a nagy kérdések. Az USA-ban kiszabták az első börtönbüntetést esővíz gyűjtésért. Mit vállalunk? Ha ki tudunk lépni a fizetési kényszer rabságából, csak a szerzetesek életrendje marad.

Lehet, hogy szerzetesnek lenni: nem más, mint elutasítani a társadalom ránk rakott kényszereit? (Gyűrűk ura szótár: félszerzet. A hobbitokat nevezik így, akik föld alatti üregekben élnek:)

Kategória: Archívum | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Itt igényeljetek

sz_pragai_tamasEngem / vagyis a könyveimet:) Katt ide:)

Kategória: Archívum | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Oh, szűkkebelű hely, zugügyek Mekkája, hazám, Magyarhon!

“Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult kilencven civil szervezet és önkormányzat annak a botrányos 3 milliárd forintos uniós pályázatnak az ügyében, amiről a múlt héten az Index adott hírt. Mint megírtuk, a Társadalmi megújulás operatív program (Támop) egyik, egészségnevelési célra kiírt pályázatán egyfelől elvárás volt, hogy csak hagyományos postai jelentkezéssel vegyenek részt, másfelől elvárás volt, hogy a pályázat kiírásának napján be is kellett érkezni a jelentkezéseknek. Ez technikailag elképzelhetetlen volt, ennek ellenére a több mint 1800 pályázóból 83 győztes is kihirdettek.” Index, 2013. 02. 12 14:46:00

Efféle s hasonló, abszurd helyzetek ihlették a KÖLTŐ (én:) több fórumon nagy sikerrel szerepelt / szereplő zengzeményét, melynek első sora így szól:

“Oh, szűkkebelű hely, zugügyek Mekkája, hazám, Magyarhon!” Tovább a versre>>

Kategória: Archívum, Különbekezdés | Címke: , , | Szóljon hozzá most!