Perzselő nyár, testes ősz

Amennyire ismert a “kötelezőtananyag-légyjómindhalálig”, annyira kevéssé az Móricz Zsigmond fiktív önéletírásának következő fejezete, a Forr a bor című kötet, a kisújszállási gimnáziumi évek rajzolatával.

Ha arra kellene példát hoznom, hogy alkotás címében milyen a találó metarfora, egész biztosan ezt a példát választanám. Az  érettségi előtt álló “nagykamasz” osztály jellemzése, a lelki változás, amely e kor szükségszerű velejárója és a bor misztériumának összekapcsolása (“ahogyan” a zavaros cefréből letisztult bor lesz)… Kell ennél tömörebb, mégis kiterjedtebb gondolatháló?

Ez a száraz nyár próbára tette türelmünket a kertben, de jót tett a szőlőnek. A korán szüretelt gerezdek már a hordóban kotyognak, de sok helyen már a kései, októberi szőlők szürete is megesett. (Ezzel én még egy-két hetet várok). Sok volt a dolog, és lesz is még, és ebben-abban dönteni is kellett kis gazdaságommal kapcsolatban: akit a területalapú támogatással kapcsolatos véleményem érdekel, elolvashatja a Prágai Udvarkert blogoldalon.

Ha valakit megérint: október 1-2-án Nemes Nagy Ágnes konferencia a Magyar Írószövetségben,  én október 2-án délután tartok előadást 14.40-től  „…más viszonyban van költői tárgyával” – Az esszé- és a versíró Nemes Nagy Ágnes címmel. (Bővebb információ a Magyar Írószövetség honlapján.)

Angol nyelvtanulás! Vízre bocsátottuk új nyelvoktató programunkat, a webulo.hu weboldalt! Ha fel szeretnéd kicsit tunningolni angoltudásod, nézd meg!

Az utóbbi hetek elég sűrűn kínálták a kötelezettségek és teendők serlegét, de becsülettel kiittam, csaknem fenékig… És most már Arnold Sobriewicz történetét is folytatom.

A bejegyzés kategóriája: Archívum
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!