Más fajta háború

"Látható, hogy a természet által produkált lehetőségekhez képest technikai színvonalunk rendkívül alacsony."

"Nemrég készült az Egyesült Államokban egy felmérés, ahol megvizsgálták, hogy az emberek mennyire bíznak a vezető politikusokban, a törvényhozókban, a szabad sajtóban, a nagy cégekben, az egyetemekben és az orvostudományban. Az 1966-tól kezdve kb. tízévenként megismételt vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy drasztikusan csökken az emberek bizalma a fenti intézményekben. Míg 1966-ban az emberek 70 százaléka bízott az orvostudomány jóindulatában, eredményeiben, ma már csak 23 százalékuk érez így. A szabad egyetemi kutatások célszerűségében és sikerében 1966-ban 61 százalék bízott, ma csak 25. A nagy cégeknek az átlagembert segítő tevékenységében 1966-ban 55 százalék hitt, ma csak 19. A médiumokban akkor 29 százalék bízott (ami nem jó eredmény), most már csak 13. A kormányzatba vetett akkori 41 százalékos bizalom mára 12 százalékra csökkent, míg 1966-ban 42 százalék bízott a törvényhozók előrelátásában és bölcsességében, ma már csak 8 százalék."

Egely György

Egy fontos írás a Kulturális Kreatívok weboldaláról: Egely György cikke, A másodfajú háború.

Ne rágódjunk a megfogalmazáson, szerencsés-e a "másodfajú"; és azon se, hogy Egely mért lépett vissza az LMP-jelöltségtől Budakeszin (szép kis történet lenne, az önkormányzati választás mint a "másodfajú háború" eszköze stb., de most kerülni akarom a dialektikát.)

Hogy függ össze háború és pókfonál? Egely pontos és tömör aforizmája: a háború enmergiaforrásokért folyik. Számtalan példája közül egy a természet által használt technológia: a pókfonál szakítószilárdsága messze meghaladja az ember által előállított legjobb minőségű huzalét, és lényegében akárhányszor sodorható, míg az acélszál legkésőbb száz sodrás után elnyíródik.

Koncentráljunk az erőforrásokra! A legfőbb kérdés, amire évek óta összpontosítok – és lényegében ez a feszültéség élteti úgy-ahogy ezt a blogfolyamot is: hogy lehet az emberi erőforrások átértelmezésével, az emberi erőforrásokról való más gondolkodással lépéselőnyre tenni szert azzal a poszt-ipari társadalommal szemben, amelyben élünk. "Pillanatnyilag más megoldás nem látszik, mint a mai hatalmi struktúráktól független polgárok, az egészség-és környezetvédelemre, a jövőbeli munkalehetőségre érzékeny emberek összefogása, odafigyelése" – írja Egely. Jó lenne pontosítani. Biztos vagyok benne, hogy a helyes léptékű, emberi gazdálkodás jelenthet stabilitást a Föld számára. Illetve, létezik alternatív megoldás is: el lehet hagyni a földet, ahogy a jobb érzésű istenek már el is hagyták.

 

 

Kategória: Archívum | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!