Miért legyünk költő?

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:”";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

 

Tanácsot szeretnék adni mára, reggeli kávé vagy délutáni szieszta mellé, munkához, hogy a mai levélpapír, kimutatás vagy egyéb dokumentum mellé tűzzük. Ez a tanács arról szól, hogy miért legyünk költő.

 

Einsteint megkérdezték, hogyan jegyzi meg az ötleteit. Felírja őket egy noteszbe, vagy inkább papirosokra, vagy inkább valahogy memorizálja őket. Egy embernek legfeljebb egy vagy két ötlete van életében, válaszolta. Ezeket úgyserm fogja elfelejteni.

 

Nagyobb szabású terveink végrehajtása nagy apparátust, nagyobb vállalkozást igényel. Az ember, jó eseben, nagy ötleteinek magvalósításához választ hivatást. (Németh László nagyon óv a „hobbi” vállalkozásoktól: attól a világtól, ahol az ötleteit mindenki fusiban, háztáji módon valósítja meg.) Az ötleten, ha elég nagyszabású, egy egész vállalat dolgozik, igazgatóságával, gazdasági és kivitelezési osztályaival, bonyolult személyi hierarchiáival egyetemben.

 

A versírás egyszemélyes vállalkozás. A szavak és mondatok osztályait, alosztályait és bonyolult alá- és fölérendeltségi viszonyait a költő uralja. Döntései mégis hasonlóak egy világméretű vállalkozás üzemeltéséhez. Jaj akkor, ha valamelyik ügyosztály nem megfelelően működik! Ha veszteségesen üzemel egy hasonlat, nem elég hatékony egy nyelvjáték, elrajzoltnak bizonyul egy mondat szerkezetábrája! Ebben az esetben a vállalkozás előbb-utóbb csődöt jelent.

 

Azt pedig, hogy a nagy ötlet megvalósult, az idő előbb vagy utóbb igazolja. Füst Milán: iszonyatos leszólással emlegeti Adyt: öt-tíz verse ha van! Aztán elgondolkodva hozzáteszi: de kinek van még öt-tíz verse?

 

Nagy ötleteink száma alighanem véges, ha túl sok ötletünk van, legyünk önmagunkkal szemben gyanakvók.

 

A bejegyzés kategóriája: Archívum
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!