Saját felütéseim

Ezerkilencszázkilencvennyolc tavaszán – nem tudom, miért – fejembe vettem, hogy író leszek, és írni kezdtem egy munkát, mely később Inka utazás, vagyis Arnold Sobriewicz úti breviáriuma címen jelent meg, egész pontosan és kereken kétezerben.

Ültem tehát kétezerben (juj! ez meg egy felülés!) a Vörösmarty téren, könyvhét lévén, és ilyenkor az írók dedikálni szoknak, ha van éppen arra járó kinek (rokonok, üzletfelek, ismerősök), és arra gondoltam: megvan, hazatértem.

A regény ezzel a mondattal kezdődött: "Azon évszak beköszöntekor, melyet a fehérek ‘nyaralószezonnak’ neveznek, azaz a kezdet kezdetén,  amikor először állt meg Inka főpályaudvarán, forró gőzók és párák lebegtek a halántékok, homlokok, nyakak, hónaljak, egyszóval: testek – felett, többféle elhatározás született benne, de legfőképpen az, hogy ha már belekezdett, végigcsinálja az egészet." Felütés? Felülés? Igen, fehér mitológia, ahogy Derriada megírta, ahogy kell, "egyetemszagúan", pedig a téma, mint kiderül, nyakig sáros.

Azóta a szerző is, a könyv is járja a maga útját.

Van benne felütés, utólag látom. Mert ez a "fehér" kérdés is: talány, és már önmagában teljesíti a felütéshez kötött igényeinket; de akkor már ott a  "test",  a "végig" , az "egész" – csupa olyan szó, melyet a könyv végigekhóz….  százötvennyolc oldalon.

A tanyát, mely ezt a munkát inspirálta, most árulom;  a könyv pedig ötven forintos áron kapható a Könyvudvarban, az Astoriánál.  Végkifejlet? Kapkodjátok el.

Kategória: Archívum | A közvetlen link.

Saját felütéseim bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. rzs szerint:

    >nem tudom, miért – fejembe vettem, hogy író
    Nahát, ez az… megérne néhány “bejegyzést”, hogy honnét az elhivatottság. Engem különösen érdekel az is (nem mintha megválaszolható kérdés volna), létezik-e hamis elhivatottság, vagyis a hivatás illúziója: vajon miért van annyi, például az irodalom környékén sertepertélő ember, akinek valójában nem itt a helye? Ha több volna bennem a malícia… de így is leírom azért… írás helyett – gyakran, lásd csak az utóbbi napokat – pusztán aláírás, holmi homályos jövőbeni előnyök reményében)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!