Ellenanyag performance

(Magyar Műhely Galéria, 2005. június 6., 16. 00)

A performance koncepciója az "ellenanyag" fogalmára épült. Az eredeti meghívó szövegét a netről vadásztam le az imént, íme:

"Szelíd invitálás

Átlép a határokon. Kísérleti költészet: behatol. Nem tudni, pontosan mi történik: jótékony folyamatokat indít el. Beszédes homeopátia, „…jótékony hatású ellenanyag”.

ellenanyag [n-a] fn. (Biol) A szervezetbe került káros, mérgező v. idegen anyag hatásának közömbösítésére, leküzdésére a szervezet által termelt v. a szervezetbe kívülről juttatott anyag (pl. antitoxin, ellenméreg). A szervezet ~ok termelésével védekezik.

Ellenanyag. Prágai Tamás 33 verse megjelenik 48 oldalon a 2005-ik esztendő könyvhetére, 500 példányban – ebből 133 számozott, a szerző dedikálásával a Napkút Kiadó jóvoltából. Kereskedelmi ellenértéke: 890 pénz. Megvásárolható. Könyvhéten a Napkút és Ister kiadók egyesült sátránál, kiváltképp június hó 5-ik napján délutáni 4 órakor, amikor is a szerző kitartóan várja olvasói hadát.

Bemutatója lesz hétfői napon, június 6-án délutáni 18.00 órakor a Magyar Műhely Galériában! (Bp., VII., Akácfa u. 20.). A könyv kiadója, Szondi György mond köszöntőt, a szerzővel Dukay Nagy Ádám beszélget. Az est házigazdája: L. Simon László. Figyelem! A szerző fölolvas, egyéb kellemkedések.

Az esemény(ek) meg-vizitálására szeretettel fölszólítom!

Prágai sk"

 

A Magyar Műhely galéria pincetéri kiállítótermébe érkezőket a következő színpadkép fogadta: a terem közepén modern, irodai karoszszékben lekötözve Prágai Tamás, fekete és fehér ruhában, napszemüvegben, lába lavór vízben. Kellemetlenül sokáig nem történt semmi, majd megérkezett a "szabadító", a kötéseket Végh Attila költő oldotta fel.

A második jelenetben Prágai Tamás egy lavór vízben megmosta több jelenlévő lábát, majd maga is a lavórba állt és felolvasott. Ez utána a lavórból pohárba vizet töltött és kiitta. Majd ismét a fotelbe ült és lekötözték.

Utólagos interpretáció: ez volt a mélypont, a "fény halála" – az önként vállalt fogság, merénylet a test ellen. (Az ellenanyag cím és a koncepció az Immun Csoportnak szánt mottó.)

Egyszerre elaludt a villany (előre megbeszélt pillanatban), a sötétben Prágai Tamás kibújt a kötelékből és megszabadult felsőruháitól. Amikor a villany ismét kigyulladt, a nézőket a fotelre akasztott ruhák "ember-makettje" fogadta.

Ezek után a szerző alsónadrágban felolvasott.

Az est alatt három vers hangzott el az Ellenanyag kötetből, őszintén szólva nem emlékszem, hogy melyik három; de mintha A próza marad c. vers lett volna a zárószöveg. Zenélt Fodor Miklós, a Túlpart frontembere, fuvolán.

Képek:

 

Lekötve

A szabadító

Egy jót iszik

Levetett maszk

Göncöktől megszabadulva felolvas

Kategória: Archívum | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!