BOLONDOK

– Jó napot kívánok!

– Jó napot! Mi a panasza?

– Bolond vagyok.

– Nocsak! Beutalója van, valamiféle orvosi diagnózis, laborleletek? Egyáltalán ki állítja ezt magáról?

– Hát a feleségem, aki szerint tele vagyok rögeszmével, márpedig aki rögeszmés, az nem teljesen normális.

– Maga szerint?

– Van benne valami, bár a haverom… No, neki egész más a véleménye.

– Igen? És mi a maga haverja: orvos, pszichiáter?

– Nem á! Borbély, mint én vagyok. Hanem az esze úgy vág, mint a beretva. Szerinte egy bolond sosem ismeri be magáról, hogy féleszű. Én igen, tehát dilis sem lehetek. Csakhogy ami igaz, az igaz, ugyanis tényleg van egy-két rögeszmém, melynek értelmében akár bolondnak is vélhetnek, ennek beismerése viszont épp az ellenkezőjét bizonyítja. Akkor most mi vagyok: bolond vagy normális?

– Hm, jó kérdés. Kérem, feküdjön ide erre a fekhelyre! Ismétlem: ne üljön, feküdjön, és lazítsa el magát!

– Feküdjek le? Itt? Már hogy legyek ilyen illetlen?

– Kényelmesen fekszik? Vetkőzni nem kell, csak lazítson. Szabad a becses nevét?

– Berzenczey Edömér.

– Szép nemesi neve van. Csak nem a híres utazó valamelyik leszármazottjához van szerencsém?

– Nem hinném. Kovács… talán, pék, szabó, de nemes biztosan egy sem volt közöttük.

– Hát akkor csevegjünk! Becsületes ember maga, Berzenczey úr? Felhívom a figyelmét, őszintén válaszoljon, mert ha nem őszinte, a diagnózisom sem lesz reális.

– Kételkedik benne?

– Feküdjön már vissza, mit ugrál folyton, mint egy gumilabda? Hol tartottunk? Ja, igen, a becsület! Maga szerint érdemes-e becsületesnek lenni manapság?

– Ezen még nem gondolkoztam. Én az vagyok, legalábbis azt hiszem, hogy az vagyok, még ha ki is nevet ezért, mint a feleségem.

– Mert?

– Neki az a rögeszméje, hogy a becsület nem egyéb egy ruhánál, amit alkalomszerűen öltünk magunkra. Ünneplőt ünnepkor, munkaruhát, ha dolgozunk, a strandra fürdődresszt…

– Más szóval helyzettől és személytől függően kell becsületesnek… látszani. A kicsikkel parolázunk, a nagyoknak tapsolunk, bármilyen sületlenséget is mondanak. Időnként cselekszünk, máskor csak beszélünk, beszélünk, vagy egyszerűen kussolunk, ha normális embernek tartjuk magunkat. Kivéve magát, miután maga fütyöl az egészre.

– Nahát, doktor úr!  Mintha csak a feleségemet hallanám! Ismeri?

– Eddig még nem volt hozzá szerencsém. Csupán az ön jelleme kezd körvonalazódni előttem. Őszinteség, igazság.

– Ami a szívemen az a számon, vagyis minden esetben kimondom, mert az igazságot mindig ki kell mondani.

– Akkor is, ha az állása, főnökei, barátai megbecsülése függ tőle? Ha olykor nemcsak magának, de nekik is árthat valamiképp, jóllehet egyetlen füllentéssel kimászhatna a… lekvárból?

– Ilyen áron soha. Engem mindig arra tanítottak…

– Hűség, lojalitás.

– Erről is nyilatkoznom kell?

– Nem óhajt?

– Nekem nyolc. Elég lerágott csont, de ha ragaszkodik a témához… Tehát hűség. A haverom szerint ez is olyan portéka, ami megvásárolható. Mint a kenyér, könyv, szerelem, csak az a kérdés: mennyiért?

– Maga szerint?

– Embere válogatja, de biztosíthatom, engem nem lehet megvásárolni, ugyanakkor én sem adok el senkit sem, mert a hűség, az kérem, kötelez.

– Magától értetődik, magától értetődik. Hát kedves, Berzenczey úr, azt hiszem, kezdem pedzeni, miért tartja önt a kedves neje bolondnak.

– Miért?

– Türelem! Nemsokára ezt is megmondom. Nézze, mutatok magának egy fényképet. Mi jut egyből eszébe erről a gyönyörű leányról?

– Az anyját, ez csakugyan gyönyörű! De szívesen lefektetném, ha nem lennék annyira hűséges.

– Hahaha, hehehe, nem is olyan bolond maga, Edömér! És erről?

– Mi ez? Ne vicceljen már, doktor úr! Így alakulna az idei árlista? Gáz, villany, szemét, benzin, élelmiszer, eb-a-dó? Még jó, hogy nekem mutatta, mert ha a szivikém meglátná, azonnal szívbajt kapna ezektől az áraktól.

– És erről a képről mi ugrik be?

– Hahaha, hehehe, hihihi! Veri az ördög a feleségét. Találó cím, nem mondom. Engedje meg, hogy most én kacagjak! Ebben az országban, úgy látszik, mindenki ver valakit vagy valamit: diák a tanárát, főnökeink az íróasztalt, kormányunk a garast, igaz, ő a fogához, jég a termést, hívők a vészharangot… De tudja, mit? Hagyjuk a fenébe az egészet! Már nem is igen érdekel, ki rögeszmésebb itt a másiknál.

– Amennyiben?

– Bonyolultabb dolog ez, mint képzeltem. Itt van példának mindjárt ön, doktor úr. Miközben én torkomban dobogó szívvel meztelenítem le magamat, ön folyton szíveket rajzol arra a pappírra.

 

A kép forrása: Link.

Vélemény, hozzászólás?