Chuck Palahniuk: Napló (részletek)

Csak a miheztartás végett: a képzővel az a gond, hogy megtaníthat technikákra és fortélyokra, de tehetséget nem adhat. Ihletet nem vásárolhatsz.

Nem erőltetheted az epifániához vezető utat. Nincs rá recept. A megvilágosodáshoz vezető útról nincs térkép.

„A férje vére tele volt szódium-fenobarbitállal” – mondja Stilton.

Azt mondja, a helyszínen nem találtak gyógyszereket. Sem gyógyszeres üveget, sem pedig vizet. Semmi nyoma, hogy Peternek valaha is felírták volna.

Misty, még mindig festés közben, megkérdezi, miről is lenne pontosan szó.

Stilton azt mondja: „Gondolkodhatna rajta, ki akarhatta megölni.”

„Csak én” – mondja Misty. Aztán azt kívánja, bár ne tette volna.

A kép elkészült, tökéletes, gyönyörű. Misty még sosem látta ezt a helyet. Fogalma sincs, hogy jutott az eszébe. Végül, egy 12-es vastagságú, elefántcsont-feketébe mártott macskanyelv ecsettel az egészet eltörli.

 

Július 25.

 …

Nem vigasztal a tudat, hogy a legtöbb művész megforgatja a szájában az ecsetet, hogy pontosabban tudjon festeni. A képzőben is mindig óva intenek van Gogh vagy Toulouse-Lautrec példájától. Az a sok festő, aki megőrült és idegbeteg lett, még holtában is az ecsetet szorongatta… Mérgező festékek, abszint, szifilisz.

Gyengeség a csuklódban és a bokádban: az ólommérgezés biztos jelei.

Minden egy önarckép. A felboncolt agyad is. A vizeleted.

Méreg, gyógyszer, betegség. Ihlet.

Minden egy napló.

Csak a miheztartás végett: Stilton nyomozó mindezt lázasan körmöli. Misty minden zavaros szavát megörökíti.

Mistynek be kell fognia, mielőtt még Tabbit állami gondozásba adják.

Bejelentkeznek a recepciós nőnél. Aláírják a látogatási papírt és megkapják a műanyag jelvényt, amit a kabátjukra tűznek. Misty Peter egyik kedvenc brossát viseli: egy nagy szélkereket, sárga strasszokkal. Minden köve csorba és ködös. Néhány már nem is csillog, mert levált a hátuljáról az ezüstpapír. Lehetnének utcán talált üvegszilánkok is.

Misty a bross mellé tűzi a műanyag biztonsági jelvényt.

A detektív pedig azt mondja: „Elég réginek tűnik.”

„A férjem adta, amikor még randiztunk” – mondja Misty.

„Bizonyítékra lesz szükségem, hogy a férje itt volt az elmúlt negyvennyolc órában” – szól Stilton nyomozó, amíg a liftre várnak.

Az emeletek villogó számairól Mistyre néz, és azt mondja: „Lehet, hogy nem ártana a saját hollétét is igazolnia, ugyanerre az időtartamra.”

A liftajtó kinyílik, ők beszállnak. Az ajtók bezáródnak. Misty megnyomja a harmadik emelet gombját.

„Letartóztatási parancsom van a férje ellen” – mondja, miközben mindketten a liftajtót bámulják. Megtapogatja a kabátját, éppen ott, ahol a belső zsebe lehet.

A lift megáll. Az ajtók kinyílnak. Kiszállnak.

Stilton nyomozó kinyitja a jegyzetfüzetét, beleolvas, és azt mondja: „Ismeri azokat, akik a Western Bayshore Drive 346 számban laknak?”

„Kéne?” – kérdezi Misty, miközben végigmennek a folyosón.

„A férje alakította át a házukat tavaly” – mondja a férfi.

A hiányzó mosókonyha.

„Mi van a Northern Pine Road 7856 lakóival?” – kérdezi.

A hiányzó ágyneműtartó.

Aha, mondja Misty. Igen. Látta, mit csinált ott Peter, de nem ismeri a lakókat.

Stilton nyomozó becsukja a jegyzetfüzetét, és azt mondja: „Mindkét ház leégett az éjjel. Öt nappal ezelőtt egy másik. Azelőtt meg egy másik, amit szintén a férje alakított át.”

Mindet felgyújtották, mondja. Minden ház, ahol Peter otthagyta a kézjegyét a kis gyűlölet-graffitijeivel, kigyulladt.

 

A rendőrség tegnap kapott egy levelet egy szervezettől, ami vállalta értük a felelősséget. Szövetség az Óceán Szabadságáért. SZÓSZ, röviden. Meg akarnak állítani minden tengerparti beruházást.

„A rasszista mozgalom és a Zöldpárt kapcsolata az ősidőkig nyúlik vissza” – mondja Stilton, miközben követi Mistyt. „A környezetvédelmet csak egy hajszál választja el a fajtisztaság megőrzésétől.”

„Amennyiben a férje nem tudja bizonyítani, hogy minden éjszakát itt töltött, amikor tűz ütött ki, le kell, hogy tartóztassam” – mondja, amikor Peter szobájához érnek. Aztán megtapogatja a kabátzsebében lapuló parancsot.

Peter ágya körül szorosan össze van húzva a függöny. Kihallatszik mögüle a lélegeztető gép hangja. A szívmonitor halk pittyegése. Mozart zenéje halványan csilingel a fejhallgatójából.

Misty széthúzza a függönyt.

A leleplezés. A nyitány.