SZEGEDI Katalin: Lenka

 

imgres

 

Nem képesek a gyerekek megbántani egymást? Kiközösíteni a csoport egy tagját valamely létező vagy mondvacsinált ok miatt?

A Csimota Kiadó Tolerancia-sorozatának immár hatodik tagja az elfogadásról és Lenkáról, a dundi kislányról szól, aki magányos, mert nincsenek barátai. Testalkata miatt tréfa és csúfolódás tárgya, ezért legjobb pajtásai a papírok, ceruzák, zsírkréták és minden amivel alkotni lehet, egészen addig, amíg Palkó meg nem látja  őt rajzolgatni az aszfaltra.

A szerző által írt és illusztrált könyv vizualitása nagyon erős egységet alkot a szöveggel; a képek technikája pedig igazán érdekessé teszi. Láthatóan az alap hullámkartonra lett festve, számtalan egyéb apró tárgy segítségével. Például már a címoldalon szereplő Lenka felirat is színesceruzákból “áll össze”, Palkó nadrágja pedig valamiféle széles szövésű anyagból van, de ceruzafaragvány és újságpapírdarabok is is segítenek az összehatásban. A kötet bővelkedik hasonló, kreatív megoldásokban, például az előzéklap és hátulsó párja harmonizál, elöl Lenka szomorkodik, de a könyv legvégén már Palkóval üldögél. Az oldalszámok pedig minden egyes oldalon különböző módokon és helyeken szerepelnek, találunk katicát, dobókockát, de még római számokat is. A karakterek megjelenítése, színeik is nagyon találóak, Lenka például csak úgy árasztja magából a melegséget.